20 tips på hur du kan marknadsföra din hemsida gratis

Vill du marknadsföra din hemsida utan att behöva betala en enda krona? Då har du hittat rätt.

Idag finns det oerhört många kanaler som tillåter dig att marknadsföra din hemsida helt gratis. De här knepen fungerar utmärkt för att generera mer trafik till din hemsida, oavsett om den redan har många besökare eller inte. Du behöver absolut inga pengar för att kunna genomföra något av dessa förslag.


Blandade tips på hur du kan marknadsföra din hemsida gratis


 

1. Skriv nyhetsbrev för att få fler återkommande besökare till din hemsida. Det finns flera gratis e-postmarknadsföringssystem som du kan använda för att utforma nyhetsbreven och få personer att prenumerera på dem.

2. Uppdatera din hemsida kontinuerligt med material som är intressant för besökarna. Både besökare och sökmotorer älskar nytt och fräscht innehåll, vare sig det är företagsnyheter, guider eller något helt annat. Läs mer om innehållsmarknadsföring här.

3. Använd din mejlsignatur och telefonsvarare för att marknadsföra hemsidan. Förutom att göra mottagaren informerad om din hemsidas namn, kan du berätta om de senaste nyheterna och vilka sociala medier ni finns på.

4. Skriv pressmeddelanden och mejla ut dem till nyhetstidningar, branschrelaterade tidningar och liknande media. En gammal metod som fungerar ypperligt än idag.

5. Bli medlem på nischade internetforum som är relaterade till din hemsida och som tillåter medlemmar att länka tillbaks till sina egna hemsidor, i exempelvis signaturen eller på profilsidan. Sen är det bara att vara aktiv, besvara frågor och lämna genomtänkta kommentarer för att locka ny trafik till din hemsida.

6. Anordna en tävling och marknadsför den via hemsidan och på sociala medier. Vinstpriset behöver inte kosta en enda krona för att det ska få tävlingen i rullning. Vanligtvis räcker äran som incitament.

7. Byt annonser och länkar med en annan hemsida och njut av en situation där alla går hem som vinnare. Detta fungerar bäst om hemsidan du länkar till inte på något sätt konkurrerar med din verksamhet, utan snarare kompletterar den.

8. Registrera din hemsida på Google Verktyg för webbansvariga (Webmaster Tools) så får du veta hur du kan förbättra diverse funktioner på din hemsida. Om du gör dessa korrigeringar kommer hemsidan med största sannolikhet att rankas bättre på Google och andra sökmotorer.

9. Testa din hemsidas hastighet med PageSpeed Insights. Verktyget mäter hur snabbt hemsidor och undersidor laddas av både mobiltelefoner och datorer, samt ger förslag på hur du kan göra sidan ännu snabbare. Hög hastighet är en betydande faktor för hemsidans sökmotoroptimering.

10. Skriv gästinlägg och artiklar på andra hemsidor. Många sidor söker skribenter som kan dela med sig av sin expertis. I utbyte kan du länka till din hemsida. Du kan även be andra personer att skriva inlägg på din sida, så att den får mer kvalitetsinnehåll.

11. Registrera ett konto på Youtube och publicera videor till din hemsida. Att synas på den näst största sökmotorn, som dessutom ägs av Google, är så gott som ett måste idag.
Googles sökmotor visar mer än gärna Youtubefilmer i sökresultatet och självklart ska även din hemsidas videor exponeras där.

12. Använd Google Adwords Sökordsplanerare för att skapa bättre titlar. Istället för att chansa på vilka nyckelord du bör använda i dina texters rubriker och titlar kan du använda dig av sökordsplaneraren för att få förslag på nyckelord som personer faktiskt söker efter.
Du behöver ett konto på Google Adwords för att kunna använda tjänsten.

13. Skapa eller uppdatera en XML-sitemap och ladda upp den till Googles Verktyg för webbansvariga och Bing Webmaster Tools. En XML-sitemap hjälper sökmotorerna att indexera undersidorna på din hemsida.

14. Använd sociala medier. Det vore dumt av mig att inte rekommendera dig att använda sociala medier för att marknadsföra din hemsida gratis, oavsett om du använder Twitter, Facebook, Instagram eller något helt annat. Det viktiga att du väljer sociala medier som du trivs med att använda och klarar av att uppdatera kontinuerligt.

15. Följ upp hemsidans besökare. Genom att ställa några enkla frågor kan du få besökarna att känna sig uppmärksammande och involverade. Frågorna kan exempelvis lyda: ”Är du nöjd med hemsidan/tjänsten?” och ”Vad skulle du vilja förbättra?”.
Det ger dig dessutom värdefull information om hur webbplatsen kan utvecklas.

Nöjda besökare = gratis marknadsföring

16. Skriv en FAQ (Frequently Asked Questions) på hemsidan och bifoga länkar till andra delar av hemsidan. Det brukar uppskattas av både besökare och sökmotorer.

17. Var transparent. Skapa en sida med kontaktuppgifter och en om oss/om hemsidan/om företaget-sida, samt liknande sidor som kopplar ihop hemsidan med din verksamhet.
Det är som godis för de populäraste sökmotorerna.

18. Utnyttja referenser. Att uppvisa bra referenser ger hemsidan en kvalitetsstämpel och skapar ett professionellt intryck. Fråga besökare på hemsidan om de vill skriva en liten referens samt bifoga namn och bild. I utbyte får de möjligheten att nämna sin hemsida eller sitt företag i referensen, eller så kan du vara referens åt dem. Win-win!

19. Gör guider åt andra. Det finns flera hemsidor på engelska som erbjuder att man får skriva en guide åt dem, i utbyte mot att de återlänkar till skribenten och dennes hemsida. Så, om din hemsida är på engelska kan du skriva några guider på exempelvis wikiHow och sedan njuta av att ny trafik strömmar in till din hemsida.

20. Fortsätt besöka Marknadsförd.se för att få din dagliga dos av marknadsföringskunskaper, nyheter och artiklar om gratis marknadsföring.


Som lovat har du nu fått veta hur du kan marknadsföra din hemsida gratis. Jag hoppas att du har fått lite inspiration och idéer som du kan tillämpa på din egna hemsida. Kom ihåg att man kommer långt med endast tid och lite kreativitet!

Har du några egna tips på gratis marknadsföring? Dela gärna med dig i kommentarsfältet!

15 reaktioner till “20 tips på hur du kan marknadsföra din hemsida gratis”

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *