Vad är 7P-modellen? (Marknadsföring)

7P-modellen används för att definiera ett företags marknadsmix, d.v.s. den kombination av konkurrensmedel som företaget använder i sin marknadsföring.

Modellen baseras på 4P-modellen, men är anpassad för försäljning av tjänster istället för produktförsäljning. I 7P-modellen ingår alla P:n ifrån 4P-modellen (produkt, pris, plats, påverkan) samt ytterligare tre P:n som står för personal, process och fysiska bevis (engelska: People, Process & Physical evidence).


7P-modellen


 

Personal (People)

Punkten personal inkluderar samtliga anställda som kommer i kontakt med verksamhetens kunder. Personalen ger ett intryck hos kunden vilket i sin tur påverkar kundens uppfattning om företaget. Därför är det viktigt att företaget har en personalpolicy som personalen får ta del av.

 

Process (Process)

Process syftar på hur själva processen ser ut då en verksamhet levererar en tjänst. Man kan till exempel titta på hur lång tid tjänsten tar att genomföra och vilka rutiner personalen har när de utför tjänsten.

Tänk dig att du går till en frisör för att klippa dig. Hälsar personalen på dig när du kommer in i salongen? Får du veta hur länge du måste vänta på att det ska bli din tur? Frågar frisören om hur du vill att din frisyr ska se ut? Alla dessa frågor beskriver processen av själva tjänsten.

 

Fysiska bevis (Physical evidence)

Fysiska bevis handlar om att miljön vari en tjänst utförs påverkar kunden innan han eller hon bestämmer sig för att köpa tjänsten. Därför kan företaget använda sig av miljön för att övertyga kunden att genomföra köpet.

Om vi tar en städfirma som exempel. Visst är det lätt att tro att den städfirma som har en ren firmabil och ett städat kontor kommer att städa bättre än den firma som inte har det?

 

Klicka här för att ladda ner e-boken ”Marknadsföring: Grundläggande modeller 2015” helt gratis.


Vad har du för erfarenhet av 7P-modellen? Har du några andra bra exempel på personal, process eller fysiska bevis? Kommentera gärna!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *