Offentliga, olistade och privata videor på Youtube

När du laddar upp en video på Youtube kan du välja mellan tre sekretessinställningar; om videon ska vara offentlig, olistad eller privat. I denna artikel går vi igenom vad dessa tre alternativ innebär och hur du gör för att ändra sekretessinställningarna för en specifik video.

Hur du ändrar videons sekretessinställningar

För att ändra en videos sekretessinställningar behöver du först och främst gå till videohanteraren och leta upp den video vars sekretessinställningar du vill ändra. Håll sedan över videons bild och klicka på pennan (redigera).

Under menyn ”grundläggande info” hittar du en ruta i vilken det antingen står Offentligt, Olistat eller Privat. Klicka på rutan och välj det alternativ som du föredrar.

 

Om du ångrar dig och vill ändra sekretessinställningarna för ett klipp så kan du göra detta när som helst, även efter det att du har publicerat ett klipp.

Offentlig video

Sekretessinställningen Offentlig är förinställt när man laddar upp en video. Om du väljer att publicera videon som offentlig kommer alla att kunna se den, precis som vi är vana vid när vi tittar på Youtube.

Olistad video

Till skillnad från offentliga videor så kommer inte en olistad video att synas i sökresultatet på Youtube, så vida klippet inte ingår i en offentlig spellista. Inte heller kommer besökare på din kanal att kunna se olistade videor bland dina videoklipp.

Däremot kan olistade videor ses av alla som har tillgång till videons länk (URL) och alla som vill kan dela klippet vidare genom länken. Om du vill förhindra att videon sprids av andra än dig själv bör du istället välja alternativet privat video.

Tänk på att din kanal måste vara i god ställning för att du ska kunna publicera olistade videor.

Privat video

En privat video kan endast ses av dig samt särskilda användare som du själv väljer ut. Om ditt Youtubekonto är kopplat till Google+ så kan du dela det privata klippet med andra användare på Google+ genom att lägga till deras profiler eller e-postadresser.

Om ditt Youtubekonto inte är kopplat till Google+ kan du för närvarande inte dela dina privata videor.

Hur du delar en privat video på Youtube

För att dela en privat video på Youtube går du till videohanteraren och håller musen över den video som du vill dela. Tryck därefter på pennan för att redigera videon.

I menyn ”grundläggande info” (se bild ovan) finns en ruta där det står + lägg till namn, cirklar eller e-postadresser i vilken du kan fylla i de personer som du vill dela din privata video med.

 


Har du några frågor? Lämna gärna en kommentar!

En kommentar till “Offentliga, olistade och privata videor på Youtube”

  1. Jag har både privata och Officiella Videor på Youtube. På de privata vill jag inte ha någon reklam, för dessa videor visas bara av familj och släkt som har fått mail.
    Måste det vara reklam ändå i dessa privata videor?
    Skrivet av Thore Hult

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *