Så fungerar god ställning på Youtube (kontostatus)

För att kunna använda vissa av Youtubes funktioner krävs det att du har god ställning på ditt Youtubekonto. Detta innebär att du måste följa Youtubes riktlinjer och att du har upphovsrätt till de klipp och det material som du laddar upp på Youtube.

Hur du ser din nuvarande kontostatus


Klicka på länken: https://www.youtube.com/features och logga in på ditt Youtubekonto.

Kolla sedan om det står god ställning till höger om texterna ”Riktlinjer för mötesplatsen” och ”Upphovsrätt”. Om så är fallet har du god kontostatus och alltså uppfyller du de kriterier som krävs för att du ska kunna använda flera av Youtubes funktioner.

 

Fördelarna med att ha god ställning

Det finns många funktioner som förutsätter att du har ett konto med god ställning, bland andra: uppladdning av videor längre än 15 minuter, uppladdning av olistade videor, användning av anpassade miniatyrbilder, användning av externa annoteringar samt Youtubes livestreamsfunktion.

Vad som krävs för att få god ställning på Youtube

Ett nystartat konto på Youtube har god status från och med att det skapas och du behöver alltså inte göra något särskilt för att få god ställning. Det som däremot är viktigt är att du alltid följer Youtubes riktlinjer och att du har upphovsrätt till det material som du publicerar.

För att behålla god kontostatus på Youtube måste du följa Youtubes riktlinjer. Om du bryter mot dessa kan du förlora dina kontoförmåner eller till och med få kontot avstängt.

Riktlinjerna handlar till stor del om att ha sunt förnuft men jag rekommenderar ändå att du läser igenom dem. Här är några exempel på saker som du inte får göra på Youtube:

  • Hota eller trakassera andra användare.
  • Spamma i kommentarer, privata meddelanden eller någon annanstans.
  • Ladda upp klipp som är uppenbart vilseledande genom sina rubriker, miniatyrbilder eller beskrivningar.
  • Publicera videor med våldsamt, chockerande, skadligt, hatiskt eller sexuellt innehåll.

Upphovsrätt handlar kort och gott om att du endast får ladda upp material som du själv har skapat eller har rätt till att ladda upp. Om du lägger upp ett klipp med bilder eller musik som du inte äger är risken stor att ditt konto inom kort förlorar sin goda ställning. Här kan du läsa mer om upphovsrätt.

Om du inte har god ställning

Vad kan man då göra om man av någon anledning inte har god ställning på sitt Youtubekonto? Ärligt talat är det inte enkelt att få tillbaks god kontostatus om man väl har missbrukat Youtubes villkor och regler, men det finns två metoder som kan hjälpa.

1. Om du har fått en videovarning på din kanal kan du överklaga detta. Läs mer om överklagan av videovarning här.

2. Ifall du har gjort intrång i upphovsrätten kan du alltid försöka att kontakta upphovsmannen och be och böna att denne tar tillbaka sin anmälan om upphovsrättsbrott. Det är inte enkelt, men det kan vara värt ett försök.


Det var allt jag hade att berätta om god ställning på Youtube. Tänk på att du ofta kommer långt med lite sunt förnuft. Om du har några tankar eller frågor så tveka inte på att lämna en kommentar!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *